Revalidatie
Revalidatie bij Covid/Corona gerelateerde klachten
We hebben als ervaren eerstelijns therapeuten onze krachten gebundeld en zijn het samenwerkingsverband COVID Revalidatie Arnhem gestart. Allen hebben wij expertise die aansluit bij de problemen die COVID-19 patiënten ervaren als zij (weer) thuis verblijven.
Het team dat bestaat uit 4 disciplines:
- fysiotherapeuten
- ergotherapeuten
- psychologen
- diëtisten
Wij helpen u met:
- het opbouwen van uw conditie
- het verbeteren van uw spierkracht
- het verdelen van energie over de dag
- herwinnen van vertrouwen in eigen lichaam
- voedingsadviezen
- opbouwen van het zelfstandig functioneren thuis
- advisering aan mantelzorger en het gebruik van hulpmiddelen
- leren omgaan met verminderd cognitief functioneren
- ademtraining
- traumaverwerking
- omgaan met depressieve klachten
- meer ziekte-inzicht
Fysiotherapie
Fysiotherapie is een behandelvorm die zich richt op het bewegend functioneren van het menselijk lichaam. Het menselijk lichaam omvat het geheel aan spieren, gewrichten, botten en het zenuwstelsel. Op dit geheel moeten we dagelijks kunnen rekenen. Vaak is bewegen iets vanzelfsprekends. Pas wanneer u ergens last van krijgt komt u erachter dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Op het moment dat het lichaam even niet meewerkt dan is daar de fysiotherapeut. Bij ons kunt u terecht voor behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.
Bij Fysio actief werken ervaren fysiotherapeuten met ieder zijn of haar eigen specialisaties. Op diverse wijzen pakken wij uw klachten aan. Denk bijvoorbeeld aan oefentherapie, training, danstherapie, manueel therapie, massages en medical taping. Vaak wordt er binnen ons team een combinatie gemaakt van de verschillende disciplines om tot het beste resultaat te komen.
Manueel therapie
Manuele therapie is een specialisatie met betrekking tot het bewegingsapparaat; de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Na onderzoek van de klachten en beperkingen worden er specifieke technieken gebruikt door de manueel therapeut.
Deze technieken bestaan over het algemeen uit manipulaties, mobilisaties en oscillaties om de gewrichten beter te laten bewegen.
Als zachte duwende of trekkende bewegingen niet voldoende zijn, kan een manueel therapeut een gewricht soms ook sneller bewegen. Daarbij hoor je soms een knappend of krakend geluid. Dit noemen we een manipulatie welke vaak pijnloos is en vaak direct effectief.
Voor welke klachten is manueel therapie geschikt?
Veel klachten worden veroorzaakt door stoornissen in de gewrichten of ter compensatie van het lichaam hierop. Tijdens het onderzoek bekijkt de manueel therapeut het lichaam als een geheel. Het kan dus zijn dat de oorzaak van de pijn of bewegingsbeperking op een andere plek zit dan waar die ervaren wordt. De therapie is erop gericht om deze stoornissen te herstellen en te verbeteren.
Daarbij kunt u denken aan klachten als
- hoofd- en nekpijn
- nek en schouderklachten die doortrekken in de armen
- rugklachten hoog in de rug, met rib- en borstpijn
- lage rugpijn met pijn die doortrekt naar de billen en bovenbeen
- enkelklachten met beperkingen in het afwikkelen van de voet
- elleboogklachten met beperkingen in het buigen en strekken
- verbeteren van de houding
Of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen kunnen we u vertellen na het onderzoek bij de eerste behandeling.
Geriatrische fysiotherapie
Geriatrische fysiotherapie is gericht op klachten van de ouder wordende mens. De behandeling bestaat in veel gevallen uit oefentherapie, adviezen en het coachen van gewenste veranderingen. Dit is gericht op het verhelpen, verminderen en voorkomen van klachten bij het dagelijkse bewegen en het voorkomen van achteruitgang. Tot het werk behoort ook het adviseren en begeleiden van verzorgenden, gezinsleden en eventuele mantelzorgers.
Met het ouder worden of naar aanleiding van een ziekte gaat de balans vaak achteruit. Daar bieden wij ook een cursus valpreventie voor. (link naar valpreventie)
Psychosomatische fysiotherapie
Psychosomatische fysiotherapie specialiseert zich in behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn. Maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden.
Doelgroep: iedereen met klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten.
Sportfysiotherapie
Sportfysiotherapie is gericht op de behandeling van zowel chronische als acute sportblessures. Doel van de behandeling is om te herstellen van de blessure, terug te keren naar uw oude sportniveau en een nieuwe blessures te voorkomen.
De behandeling start met een uitgebreide analyse van de klachten. Er wordt daarna een individueel behandelplan opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met uw conditie, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen.
Danstherapie
Dansblessures kunnen acuut of chronisch zijn. 90% van blessures zijn veroorzaakt door overbelasting en lichamelijke compensaties van specifieke bewegingen.
De meest voorkomende klachten zijn:
- terugkomende pijn waarbij de oorzaak nog niet geïdentificeerd is
- enkel en voet blessures zoals gezwikte enkel of stress fractuur
- springschenen
- knie-, lies-, rug-, nek- en schouderklachten zoals pijn en vermindering van mobiliteit, terwijl via medisch onderzoek geen structurele afwijking te vinden is.
Wat doen we bij de danstherapie:
- complete revalidatie van blessures van acute of chronische aard of na chirurgische ingreep
- blessurepreventie
Dit gebeurt middels specifieke evaluatie (zowel statisch als bewegend), vroegtijdige interventie en complete behandeling. Ik breng disbalans in kaart en identificeer mogelijke compensaties in (dans)bewegingen om de echte oorzaak van klachten te vinden. Deze disbalans wordt ‘gecorrigeerd’ binnen de specifieke danstechniek. De danser ondergaat een proces van bewustwording van eigen lichaam, die hem of haar gaat helpen in de toekomst om compensaties te identificeren, te corrigeren en de kans op blessure te verminderen.
Gevolg: niet alleen blessurevrij maar ook een verfijning en verbetering van je techniek!
Het hersteltraject geef ik concreet vorm door de mate van belastbaarheid en training te vertalen naar dans specifieke oefeningen. Met andere woorden: op welke wijze kan iemand weer deelnemen aan trainingen, lessen of choreografieën? Indien gewenst kan dit, met gebruikmaking van dans terminologie, schriftelijk inzichtelijk gemaakt worden.