Long Covid
Het Covid virus komt binnen en richt schade aan bij het longweefsel, en via de reukzenuw komt het aan in de hersenen. Als Covid in het lichaam aanwezig is dan maakt het onder andere de mitochondriën kapot. Dit zijn onze “energie fabriekjes” en hoe langer we het virus met ons meedragen hoe meer schade er optreedt. Is dit langdurig aanwezig dan zullen we steeds minder energie fabriekjes overhouden en zal onze energie batterij uitgeput raken.
Gelukkig gaat het lichaam in de tegenaanval met activering van ons immuunsysteem. Dit systeem heeft voorrang bij de energie aanvraag. Een infectie kan levensbedreigend zijn en daarom krijgt het immuunsysteem alle energie wat het nodig heeft. Dit betekent alleen minder energie voor de rest van het lichaam. Het spijsverteringsstelsel, hersenen, en spieren zullen het met de overgebleven energie moeten doen. Het blijkt ook dat het Immuunsysteem nog langdurig dominant is bij Long Covid klachten. Recent hebben ze ontdekt dat het Ido2 enzym hierbij een rol speelt. Waar normaal tryptofaan gebruikt wordt als bouwstof voor Serotonine wordt deze nu gebruikt voor onder andere Kyneurine wat gebeurt middels de IDO pathway.
Tekorten van Serotonine zorgt er dan ook voor dat we de stress-as niet goed uit kunnen zetten. Ook slaap -, stemmings-, concentratie problemen en overprikkeling kan mogelijk hieraan te koppelen zijn. Is het virus uit het lichaam dan kunnen de herstelwerkzaamheden beginnen. Door tekorten is er neurogene schade aan het centrale zenuwstelsel. Er is een inefficiënte zuurstof opname en hierdoor hebben spieren te kampen met kracht en conditie verlies. Dit komt voornamelijk doordat Covid via de ACE-2 receptoren binnenkomt en bij cellen de Mitochondriën kaapt voor de reproductie en daarna beschadigd achterlaat of door ons eigen immuunsysteem worden herkent en vernietigd. Helaas zijn deze energie fabriekjes dus flink verwoest en moeten we die ook weer opbouwen.
Dit is een lastig pakket, de energie batterij staat misschien wel op 40% van wat hij normaal kan leveren op een dag. Daar moeten alle reparaties van gedaan worden en onze dagelijkse bezigheden. Dit vraagt dus om een stukje balans tussen alle systemen.
Werken, gezinsleven, sporten, stress, het spijsverteringsstelsel, omgevingsfactoren, dubbel taken etc maken allemaal aanspraak op de beperkte energie. Deze energieverdeling is dan ook een belangrijk aandachtspunt waar alle long covid patiënten wel mee aan de slag moeten.
De beperkte energie, het actieve immuunsysteem, schade, en verstoorde energieverdeling geven dus klachten als: vermoeidheid, concentratieproblemen, overgevoeligheid voor prikkels, brain fog en vermoeide spieren. Hier kunnen we met training, uitleg, en leefstijl proberen wat extra rust brengen. Daarnaast zijn er nog veel meer factoren die meespelen bij Long Covid. Waar gelukkig steeds meer wettenschappelijke onderzoek en onderbouwing naar komt. Maar het is teveel en diepgaand om hier op alle processen in te gaan.
In de basis moeten we het immuunsysteem minder prikkelen.
Wij richten ons globaal op het volgende bij de Long Covid Revalidatie:
Ademhaling en n. Vagus stimulatie:
– Neus ademhaling herstellen
– Ademfrequentie 6-8 ademhalingen p/min
– Hummen, gorgelen en (zingen)
– Specifieke oefeningen voor n. vagus stimulatie
Sport (aanmaak nieuwe mitochondriën)
– HIT training op persoonlijk niveau 70-80% krachtbelasting
– GEEN CARDIO TRAINING in de opbouw fase
– Hartfrequentie onder de 60% max HF (herstel zone)
– Juiste ademhaling
Maar een persoonlijke aanpak is het beste, waarvoor we ook samenwerking hebben met andere disciplines. Hiervoor is ook het samenwerkingsverband Covid Revalidatie Arnhem.
Andere accentpunten waar we op letten:
• Begrijpen en uitleggen wat heeft Covid in mijn lichaam gedaan.
• Wat zijn de persoonlijke activators voor het immuunsysteem
• Vooral in de eerste fases zijn goede herstel brandstoffen noodzakelijk dus gezonde voeding.
• Rust voor het lichaam en de geest. Met de Ergo therapeute wordt gekeken naar de energiebalans en hoe u deze kunt inrichten zodat u niet elke dag in het “rood” komt te staan.
• Zijn er mentale stress factoren probeer deze dan aan te pakken, Luciola binnen ons team kan u eventueel daarbij begeleiden.
Bij gecompliceerdere psychologische uitdagingen hebben we via het Covid Revalidatie Arnhem contact met Psychologen.
• Maaltijd frequentie naar 2-3 goede eiwitrijke maaltijden. (insuline en leptine resistentie voorkomen)
• Slaap verbeteren naar minimaal 8u rust, wat kan door van tevoren een ademhalingsoefening, meditatie of mindfulness oefening te doen.
• Mocht het lichaam blijven hangen in een “chronische stressreactie” dan kun je dit nog doorbreken met een acute stressreacties. Hierbij kan gedacht worden aan: koude douche, hete sauna, vasten, water vasten (4x 0,75l op een dag) . Maar dit is niet voor iedereen aan te raden, en de effecten kunnen een heftige impact hebben.
• Eventuele beperking bij: Roken, alcohol, suikers, gluten en andere omgevingsfactoren die het immuunsysteem kunnen blijven prikkelen.
Mochten er nog vragen zijn dan staan we voor u klaar,
Sportieve groeten,
Team Fysio Actief Arnhem