Preventie

Beweeggroepen

In de beweeggroep krijg elke patiënt een eigen oefenschema gericht op de eigen klachten. Naast individuele oefeningen is er een gezamenlijk deel wat met de groep wordt uitgevoerd. Elke bijeenkomst duurt 1 uur. De groepsgrootte is maximaal 6 personen en gericht op behoudt van goede beweeglijkheid. Dit kan bijvoorbeeld heel geschikt zijn na het fysiotherapeutische behandeltraject.

Positieve effecten:

  • stimuleren stofwisseling
  • verbeteren loopsnelheid en conditie
  • goed voor bloedcirculatie, ademhaling, spieren en botten
  • vermindert stress
  • verbetert balans
  • verhoogt weerstand
  • verkleint risico op botbreuken
  • verminderen/voorkomen van Alzheimer

 

Doelgroep: ouderen of patiënten die na fysiotherapeutische behandeling baat hebben bij extra beweging.

Duur: 1 uur

Maximaal 6 personen

 

Mobiliteitstrainingen

Mobiliteit is de beweeglijkheid van de gewrichten of een combinatie van gewrichten (keten).

Bijvoorbeeld hurken met de hakken op de grond. Daar is een goede mobiliteit van de voet, enkel, knie, heupen en rug oor nodig. Als je dit niet kan zonder om te vallen of diep door te zakken zonder pijn, dan is ergens je mobiliteit beperkt. Mobiliteit is één van de belangrijkste basisvoorwaarden voor klachtvrij en optimaal fysiek functioneren.

Doelgroep: iedereen die zo gezond mogelijk door het leven wil gaan. De oefeningen bestaan uit een vrije combinatie van yoga, pilates en fysiotherapeutische oefeningen.

Duur: 1 uur

Maximale groepsgrootte: 6 personen

 

Valpreventie

Deze cursus wordt begeleidt door een gecertificeerde fysiotherapeute, en heeft tot doel om valongevallen bij ouderen te voorkomen. Het bestaat uit enkele voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. De voorlichtingsbijeenkomsten hebben als doel om deelnemers bewust te maken van valrisico en balansverstoring en hen meer kennis te geven over het voorkomen van een val. Het beweegprogramma is gebaseerd op Tai Chi en is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans en biedt gerichte training voor opstaan en lopen.

De cursus is bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen vanaf 65 jaar die zich onzeker op de been voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker gevallen zijn.

Doelgroep: 65+

Duur: 1 uur

 

Gezondheidsscan

De gezondheidsscan is voor iedereen die wil weten waar hij/zij staat omtrent hun fysieke gezondheid en daar aansluitend een vrijblijvend advies in willen.

Gemeten wordt:

  • gewicht/BMI (Body Mass Index)
  • vetpercentage
  • spierpercentage
  • visceraal vet (orgaan-of buikvet genoemd)
  • kracht
  • conditie
  • mobiliteit
  • coördinatie

Doelgroep: iedereen van 18 jaar en ouder

Duur: 1,5 uur

 

Gezonde leefstijl interventie (GLI)

De meest recente cijfers van het CBS stammen uit 2016. Daarin zien we dat in Arnhem 43% van de inwoners kampt met overgewicht. Als we naar het aantal obesitasgevallen kijken komen we lager uit in de cijfers, namelijk 14% van alle Arnhemmers.

(Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016 GGD’en, CBS en RIVM)

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is zorg vergoed uit de basis verzekering. Je komt er niet zomaar voor in aanmerking. Je bent 18 jaar of ouder en hebt een BMI van boven de 25 met een medisch vastgesteld verhoogd risico op hart-en vaatziekte, of een BMI hoger dan 30.

GLI is gericht op een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden en duurt 8 tot 16 maanden.

Je werkt aan de volgende aspecten:

  • gedragsverandering
  • gezonde voeding
  • gezonde eetgewoontes
  • gezond bewegen

Informeer bij uw huisarts of praktijkondersteuner of u in aanmerking komt voor het leefstijlprogramma. Een verwijzing is nodig om te kunnen starten.

Doelgroep: 18 jaar en ouder

Nodig: verwijzing

 

Bootcamp voor ouderen

Bootcamp is een groepstraining waarbij we samen buiten bewegen. We wandelen met een stevig wandeltempo (circa 10-15 minuten aan een stuk) en nemen tussen door pauzes waarin we oefeningen doen voor spierkracht, stabiliteit, reactiesnelheid en balans.  De training duurt 1 uur en 15 minuten. Locatie: Arnhems Buiten (op het oude Kema terrein). De laatste 15 minuten besteden we aan oefeningen voor rompspieren en de cooling down.

De bootcamp is gericht op mensen van boven de 60 jaar.

Doelgroep: 60+

Duur: 1 uur 15 minuten

 

Loopanalyse

Heerlijk hardlopen door de velden, bossen of over de heide. Of gewoon een blokje om in de buurt. Met ieder zijn persoonlijke loopstijl. Zoveel mensen zoveel stijlen. Helaas gaat het niet altijd goed en ontstaan blessures.

Veel hardloopblessures zijn relatief makkelijk terug te voeren op een onjuiste hardloop techniek.  Vaak zijn het blessures die ontstaan zijn door overbelasting van spieren, pezen of gewrichten.

De hardlooptechniek heeft een duidelijke leidraad maar eenieder heeft zijn eigen doel en stijl. Sprinters hebben baat bij een heel reactieve loopstijl, waarbij duurlopers een meer soepele stijl laten zien.  Ook je lichaamsbouw, het trainingsdoel en tempo bepalen je loophouding.

Wat niet betekent dat je met een lichte lichamelijke beperking niet hard kunt lopen. De snelste man ter wereld Usain Bolt heeft bijvoorbeeld een scoliose. En bekijk de beelden van Priscah Jeptoo maar eens (Olympische zilveren medaille winnares bij de vrouwen op de marathon), of die van Paula Ratcliffe.

Het is duidelijk dat hardlopen heel persoonlijk is. Bij een blessure gaan we kijken naar je techniek en waardoor de blessure is ontstaan. Het kan zijn dat er beperkingen zijn ontstaan in spieren, kapsel of gewrichten waardoor je jouw optimale techniek niet meer kunt uitvoeren.

Na een grondige analyse pakken we deze aan en werken we toe naar herstel en balans zodat er weer klachtenvrij hardgelopen kan worden.

Mocht je tegen klachten aanlopen tijdens of na het hardlopen. Of wil je werken aan je techniek of snelheid met wat praktische tips wij helpen je graag op verder.

Doelgroep: iedereen die zijn hardlooptechniek wilt verbeteren en/of blessures heeft opgelopen met het hardlopen.

 

Fietspositie analyse

Klachten bij het fietsen zijn vaak toe te schrijven aan een verkeerde houding of bewegingsgedrag op de fiets. Er zijn drie contactpunten bij het fietsen; de pedalen, het zadel en het stuur. Verkeerde afmeting of afstelling kan verschillende klachten opleveren, zoals:

  • voet, enkelklachten zoals dove, tintelende tenen, pijnlijke voeten of enkels.
  • knieklachten
  • heupklachten
  • zadel gerelateerde klachten
  • lage rugklachten
  • bovenrugklachten
  • schouderklachten
  • elleboogklachten
  • pols/hand klachten

Bij Fysio actief doen we een grondige meting en daarna stellen we de fiets af. Vervolgens kan er een controle (virtuele) rit gedaan worden om alles te controleren en eventueel bij te stellen.

In de praktijk is een Tacx Neo Smart bike aanwezig. Hierop kunt u indoor fietstrainingen doen, mogelijk als opvolger van de fietsanalyse. Of om gedurende de winter uw fietsconditie op pijl te houden.

Duur: 2 uur

 

Massage

Bij Fysio actief werken we graag aan preventie en algemene gezondheid. Daarom bieden wij ook massages aan. Massage is voor iedereen die een momentje van rust voor het lichaam kan gebruiken. Voor iedereen die een stressvolle baan of privé leven heeft en een moment van ontspanning kan gebruiken. Ook sporters gebruiken het voor een optimaal herstel. Beter herstellen na een zware inspanning verkleint de kans op blessures.