Vitamine K2? Zo verschoon u uw bloedvaten en stopt u botontkalking!

Vitamine K2? Zo verschoon u uw bloedvaten en stopt u botontkalking!

Veel meeste mensen hebben nog nooit gehoord van vitamine K2. Deze vitamine is zeldzaam in het westerse dieet maar deze krachtige vitamine speelt een essentiële rol in vele aspecten van onze gezondheid.

Er is wetenschappelijk bewijs dat het innemen van de juiste Vitamine K2 (menaquinone-7) bijdraagt aan het behoud van flexibele bloedvaten, waardoor het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten aanzienlijk kan worden verminderd. Tevens zorgt vitamine K2 voor het transporteren van kalk uit de bloedvaten naar de botten, waar ze thuis horen. Vitamine K2 komt in hele lage doseringen voor in onze voeding, behalve in Natto, een traditioneel Japanse maaltijd gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zit veel vitamine K2. Aangezien we deze vitamine niet voldoende uit onze voeding kunnen halen, komt bijna iedereen een tekort aan vitamine K2. Dit is aangetoond in een de Rotterdam studie gepubliceerd in 2004. In dit onderzoek wordt aangetoond dat mensen die voeding rijk aan natuurlijk vitamine K2 consumeerden in de tien jaar durende observatieperiode significant minder calcium in hun bloedvaten hadden.

 

Gezondheidsclaims van vitamine K2 op een rijtje:

Het is goed voor de bloedsomloop en normale bloedstolling

Goed voor het behouden van sterke botten

Voorkom botontkalking en vergroot de botdichtheid

Zorgt voor transport van calcium uit de bloedvaten naar de botten

Verkleint de kans op hart- en vaatziektes, zoals aderverkalking.

Hoe weet je of je een tekort hebt aan vitamine K2?

Prof. Dr. Cees Vermeer van universiteit Maastricht heeft een apparaat ontwikkeld genaamd Stiffnograph, die de verstijving en verkalking van de bloedvaten kan meten. Er verschijnt een getal, die aangeeft in hoeverre de conditie van de bloedvaten vermindert zijn mede als gevolg van vitamine k2 tekort.

Hieronder een foto van de Stiffnograph , die naast vitamine K2 status ook de hartslag en zuurstof gehalte in het bloed meet.

Wat te doen bij een vitamine K2 tekort?

Je kunt vitamine K2 uit de voeding halen, maar aangezien het in kleine hoeveelheid aanwezig is, zou het beter zijn om een goede voedingssupplement in te nemen om het tekort aan te vullen en de gezondheidswinst eruit te halen. Over het algemeen is een minimale inname van 45 microgram vitamine K2 aan te bevelen voor een dagelijkse onderhoud, terwijl klinische studies aantonen dat ons lichaam dagelijks minimaal 180 microgram van vitamine k2 nodig heeft om er een goed effect van te hebben in samenwerking met Vitamine D3.

De hoogste hoeveelheid vitamine K2 in onze voeding in microgrammen per 100 gram:

Natto 1100 μg

Harde kazen 60 μg

Zachte kazen 10 μg

Kwark  30 μg

Boter 15 μg

Eierdooier 30 μg

 

 

Hieronder een foto hoe de stijfheid van de bloedvaten wordt aangegeven.

Wil je weten of je een tekort hebt, neem dan gerust contact met ons op voor  een meting met de Stiffnograph en een passend advies.