Dit is het belang van een een goede houding!

Dit is het belang van een een goede houding!

Als jonge vrouw in mijn tiener jaren had ik zelf last van mijn boven rug als gevolg van een slechte houding. Ik liep iets voorovergebogen met de schouders iets naar voren gericht en was een buikslaper.  Langzamerhand na het krijgen van fysiotherapie behandelingen, ging ik mijn houding aanpassen en sliep nooit meer op de buik.

Lichamelijke klachten als gevolg van een verkeerde houding komen dus vaak voor. Dit komt omdat we steeds vaker en langer achter de computer zitten en niet op de houding letten. Bij een slechte houding wordt vaak gezeten met het hoofd en de houders te ver naar voren, een bolle boven en onderrug, zie foto hierboven.

Als we nu staan, zitten of liggen worden er krachten op onze gewrichten, banden en spieren uitgeoefend. Een goede houding helpt ons om onze botten en gewrichten in de juiste uitlijning te houden, zodat onze spieren correct kunnen werken. Door het nemen van een goede houding kunnen we het abnormaal slijten van de gewrichten verminderen en dus ook vervelende aandoeningen zoals artrose van de nek of een nek/ rughernia.

 

Andere klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een slechte houding zijn:

hoofdpijn en nekklachten

klachten zoals een tennisarm of golferselleboog

tintelingen en een doof gevoel in de armen en vingers

rugklachten zowel van de boven- als onderrug.

 

Hoe komt het dat we geen goede houding aannemen?

Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in het nemen van een verkeerde houding.

Je kunt denken aan:

een gebrek aan kennis betreft een goede houding

zich niet bewustzijn dat er sprake is van een verkeerde houding

bepaalde beroepen, zoals schoonmaak, kantoorbaan/ zittend beroep of werken in de bouw

stijve gewrichten m.n. die van de wervelkolom

verminderde spierconditie van de rugspieren

een slechte core stabiliteit

slechte ergonomische werkplekken

het slapen op een verkeerd kussen of matras.

 

Bij het nemen van een goede houding worden zowel onze bloedsomloop als spijsvertering verbetert. Als het gaat om het spijsverteringsstelsel, zorgt het aannemen van de goede houding ervoor dat onze inwendige organen hun natuurlijke positie kunnen aannemen, zonder onnodige onder druk te staan. Hierdoor worden ze niet verstoort in hun functie. Een verkeerde of slappe houding wordt dus ook vaak in verband gebracht met verschillende spijsverteringsproblemen zoals constipatie. Onze houding heeft verder ook invloed op onze gemoedstoestand en andersom. Dus als men gezond en gelukkig is, heeft men de neiging om rechtop te zitten en te staan en als men depressief is of chronisch lijdt, neemt men daarentegen een verkeerde, ingezakte houding aan. Een goede houding zal ons tenslotte meer zelfvertrouwen geven. Het is daarom belangrijk om elke dag een goede houding aan te nemen om lichamelijke klachten te voorkomen en voor een positieve en vitale uitstraling.

 

Hieronder kunt u een foto zien van een vrouw die in een verkeerde en goede houding staat. Let op de positie van het hoofd, schouders, boven en onderrug. Je kunt deze houding zelf oefenen door te beginnen met het staan met de benen op heupbreedte, voeten iets naar buiten gedraaid, de knieën gestrekt, maat niet overtrekt, de bekken iets naar voren gekanteld, de schouders naar achteren en de kin intrekken, zodat er een lange nek ontstaat. Hou deze positie 1 minuut vast en herhaal de ze oefening 3 tot 5 keer per dag.  Doe dit dagelijks en maak een start naar een goede houding.