Etalagebenen

Etalagebenen

Krijgt u pijn in uw been tijdens het lopen, die snel verdwijnt als u stopt met lopen?

Het kan zijn dat u lijdt aan etalagebenen. Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

 

Welke klachten kunt u hebben als gevolg van etalage benen?

Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk, pijn verdwijnt dan als u rust neemt. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk van de plaats van de vernauwing.
Heeft u ernstige vernauwingen, dan treden de problemen al na enkele tientallen meters op of zelfs al in rust. Pijn in rust treedt vooral op als de bloeddruk in uw been laag is. Dit komt ‘s nachts in bed voor.

 

Wat kun je van ons verwachten:

Een op een begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut tijdens de looptraining.

U motiveren om door te zetten om bij elke behandeling meer meters te lopen.

Na elke behandeling een bevredigend gevoel, door behaalde resultaat

Looptherapie is de nummer 1 behandeling.

 

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Tijdens het intakegesprek van 1 uur, zullen we uw klacht uitgebreid inventariseren. Hierna zal een looptest plaatsvinden om uw begin situatie vast te leggen. Tevens wordt uw looptechniek geobserveerd en gecorrigeerd. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. U ontvangt van ons een handige boekje van ons met veel informatie en tips oer etalage benen. Verder krijgt u informatie over gezonde voeding ter ondersteuning van uw klachten en gezondheid. Looptraining heeft het beste resultaat als u  aan de slag gaat, dus zult u buiten de looptraining dagelijks buiten moeten lopen om uw behandeldoel te bereiken. Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren.